Napi Márai

"Ha az embereknek nem tetszik, hogy így, vagy úgy élsz ... ne bánjad. Nem az embereknek élsz. De ha magad törvényei ellen vétkezel, e hűtlenséget keservesen megbánod..." Márai Sándor

"Tedd, amit úgy érzed tenned kell, arra menj, amerre a szíved terel. Hisz időd oly kevés, légy hát magad ura, míg élsz!" Axl Rose

/ www.rockpont.polomania.hu / @:rockpontinfo@gmail.com / www.facebook.com/RockPont

2013. augusztus 11., vasárnap

Gördülő kövek

menedzser: Ide Nekem A Rozsdás Bökőt
 
– Kipróbálhatom? – kérdezte.
Felvette a kalapácsokat. A gitár alig hallhatóan megszólalt.
Negyvenöt másodperccel később letette a kalapácsokat. A visszhangok is elhaltak.
– Ott a végén miért csaptál sisakon? – kérdezte Anyar óvatosan.
– Ne haragudj! – válaszolta a bárd. – Elsodort a lendület. Azt hittem, hogy egy cintányér vagy.
– Ez nagyon… szokatlan volt – véleményezte a troll.
– A zene a… kövekben van – magyarázta Imp. – Csak ki kell engedni. Mindenben zene van, ha tudja az ember, hol keresse.

52. oldal
  Azt mindannyian tudjuk, hogy a rock szó jelentése szikla, kő... így aztán a fenti véletlenszerűen talált idézet adta az ihletet az alábbi póló megtervezésére, mely megrendelhető a RockPont webáruházban igény szerint más alap pólón is.
 webáruház
facebook
 
 
  Terry Pratchett: született 1948. április 28-án Angliában; fantasy- és science fiction-író.
Elsősorban a Korongvilág-regényeiről ismert, melynek első része, a The Colour of Magic, 1983-ban került kiadásra.
Hazánkban a magyarra fordítása 1992-ben jelent meg. 2007 februárjára hozzávetőleg 50 millió könyve kelt el világszerte, melyben nagy szerepet játszott az, hogy 33 nyelvre fordították le regényeit. Jelenleg a második legolvasottabb író az Egyesült Királyságban, és a hetedik legolvasottabb nem amerikai író az USA-ban. 2009-ben pedig az irodalomért tett szolgálataiért a királynő lovagi címmel tüntette ki.   (forrás a Wikipedia)

 
        A Korongvilág alapjáraton sem egy tréfás személyek és eseményektől mentes hely. 
De mi történik abban az esetben, hogy ha megfertőzi őket a rockzene? 
Szürrealisztikus mutatvány, ahogy az alapállapotában is lökött fantasy világot megfertőzi a rock ’n roll láz, meg a punk, és boldog-boldogtalan a zenélni kezd, vagy koncertre jár, vagy zenekart alapít. Márpedig ez határozottan ellenkezik az érvényes céhes szabályokkal, úgyhogy ettől kezdve valóban minden a feje tetejére áll minden városok leglepukkantjában.
      Farkas Veronika egyébként szerencsés módon számtalan magyar vonatkozást ferdített a szövegbe. Kedvencem a „Fiúk a Pall utcából” együttes, vagy, ahogy az Edda nóta szövege bekúszik a regénybe, illetve  Brókli és Szöréli a két dalszövegíró. Nagyon elegáns megoldás a táncoló fekete lakkcipők (vagyis kalucsnik). Na és persze ne felejtsük el Rejtőt se … 
Ennek köszönhetően a magyar kiadás teljesen egyedi és utánozhatatlan lett. Azon mindenesetre a mai napig filózom, hogy minden bajok elindítója (Micky) vajon Mick Jagger vagy Jim Morrison alapján született.
                                                                                                                              forrás
 
A bevezetőből:
„Ez a könyv a sexről, drogokról és a kövekről elnevezett zenéről szól. Vagyis hát… háromból egy, az nem is rossz arány. Ami azt illeti, nem is jobb harminchárom százaléknál, de végeredményben megteszi.”


A címlap (Josh Kirby műve), ahol maga a  Halál száguld sajátos  kétkerekűjén, miközben a szabadság érzete hömpölyög körülötte, s persze egy elektromos gitár lóg az oldaláról. Merthogy az kell.
Mindez emlékeztet az angolszász nyelvterületen komoly sikert aratott Bat out of Hell című Meat Loaf lemez borítójára, ahol szintén felfelé száguld a nem evilági motoros.

  
 

Míg A többi gyerek xilofonnal játszott, Zsuzsa egyszerűen csak megkérte a nagyapját, hogy vegye le az ingét. Igen. Halál a családban. Nem könnyű annak beilleszkednie a többiek közé, akinek a nagyapja fehér lovon ülve kaszát lóbál - különösen, ha az illetőnek hirtelen be kell szállnia a családi üzletbe is, és ennek kapcsán keverni kezdik a fogtündérrel. Különösen akkor, ha ráadásul azzal az új, ragályos zenével is fel kell vennie a harcot, amely megszállta a Korongvilágot. A renegát, törvényen kívüli zenével. Amely megváltoztatja az embert. Kőzenének hívják. Van ritmusa, és lehet rá táncolni, de... Él. És nem halkul el egykönnyen.

könyvajánló a Fémforgácson

Irodalrock